in

Klasični Apple – Kompanija drastično povećava cijene u još jednom segmentu

Apple-ovu popularnost, čini se, teško šta može zaustaviti, pa i povećanje cijena. Kompanija unatoč svim poslovnim potezima (koji, uglavnom, pogađaju krajnje korisnike) bilježi rast popularnosti, a vjerovatno je da ni najnoviji potez američke kompanije neće uticati na njenu popularnost.

Apple je početkom godine najavio da će povećati cijene zamjene baterija za svoje uređaje, uključujući iPhone, iPad i MacBook. Izgleda da je kompanija sada ovakvu najavu počela provoditi u praksi.

Promjena cijena zamjene baterija utiče na razne proizvode kompanije, a ona je ovih dana „stupila na snagu“, prema najnovijim izvještajima. Iako još ništa nije službeno, čini se da je samo pitanje vremena kada će Apple objaviti promjenu cijena. To bi značilo drugo povećanje cijena od jeseni prošle godine, kada je u pitanju zamjena baterija svojih uređaja.

U izvještaju se prenosi da postoji nekoliko nivoa cijena zamjene baterija, a koje će biti aktivne od ovog mjeseca. Ova promjena cijena nije isključivo rezervisana za tržište Sjedinjenih Američkih Država, već će vjerovatno Apple globalno sprovesti ovu odluku.

Tako će zamjena baterija iPhonea 14 modela koštati 99 dolara za sve modele iz ove serije. Kada je riječ o starijim modelima, zamjena baterija iz serija iPhone 5, iPhone 6 i iPhone 7 koštat će 69 američkih dolara, u odnosu na dosadašnjih 49 dolara.

Zamjena baterije za iPhone X seriju pa do serije iPhone 13 koštat će 89 dolara, što je povećanje od 20 dolara u odnosu na stare cijene.

Što se tiče ostalih uređaja, zamjena cijena na MacBook Air modelima koštat će od 159 pa do 249 dolara.

Najveće povećanje doživjet će osnovni iPad sa 99 na čak 199 dolara.