in

Google uvodi izmjenu najavljenu prije godinu: Ukida se važna funkcija

Google će izbrisati sve što zna o lokacijama koje su korisnici prethodno posjećivali, saopštila je kompanija, godinu dana nakon što se obavezala smanjiti količinu ličnih podataka koje pohranjuje o korisnicima.

Postavka ‘timeline’ – prethodno poznata kao Historija lokacije – i dalje će raditi za one koji je odluče koristiti, dopuštajući im da se pomiču unatrag kroz potencijalno decenije historije putovanja kako bi provjerili gdje su bili u određeno vrijeme.

Ali svi podaci potrebni za ovu funkciju bit će spremljeni lokalno, na njihove vlastite telefone ili tablete, a ništa od toga neće biti pohranjeno na poslužiteljima kompanije.

U e-poruci koju je kompanija poslala korisnicima Mapsa, u koju je Guardian imao uvid, Google je rekao da imaju vremena do 1. decembra da pohrane sva svoja stara putovanja prije nego što se zauvijek izbrišu.

Korisnici će i dalje moći sigurnosno kopirati svoje podatke ako se brinu da će ih izgubiti ili ih žele sinkronizirati na više uređaja, ali to se više neće događati prema zadanim postavkama.

Kompanija također smanjuje zadano vrijeme tokom kojeg se pohranjuje historija lokacije. Sada će početi brisati prošle lokacije nakon samo tri mjeseca, u odnosu na prethodnu zadanu postavku od godinu i pol.

U postu na blogu koji je najavio promjene, Google nije naveo konkretan razlog za ažuriranja, osim što je sugerirao da korisnici možda žele izbrisati informacije iz svoje historije lokacije ako “planiraju rođendansku zabavu iznenađenja”.

“Informacije o vašoj lokaciji su lične”, dodala je tvrtka. “Posvećeni smo održavanju sigurnosti, privatnosti i pod vašom kontrolom. Upamtite: Google Maps nikada nikome ne prodaje vaše podatke, uključujući oglašivače”.